luni, 26 noiembrie 2007

Istorie...

"...fără unirea în credinţă cu Împăratul ( Leopold I -Diploma Leopoldină 23 aug.1692 nr.red.), nu era libertatea, preţuirea, recunoaşterea demnităţii umane. Fără unirea în credinţă cu Roma, nu erau şcolile mari în străinătate pentru ucenicii români, asprii în ale învăţăturii ; nu era, mai ales, acea mare şcoală pentru inima poporului nostru, care a fost Roma însăşi..." Nicolae Iorga.

duminică, 25 noiembrie 2007

miercuri, 21 noiembrie 2007

O Biserică Greco-Catolică la Lipova?

Unii îşi pot pune întebarea din capul locului: de ce o Biserică Greco-Catolică în oraşul Lipova? Desigur răspunsuri sunt multe. Este vorba despre un oraş care are o istorie încărcată, din multe puncte de vedere. Este vorba despre "capitala" Văii Mureşului. În Lipova, s-au perindat pe parcursul timpului tot felul de popoare, cu specificul lor. Şi în ultimul timp, în ultimii 70-80 de ani, la Lipova s-au stabilit multe familii din tot Ardealul, care aparţineau cultului greco-catolic. Dar, cu părere de rău, trebuie să afirm, că, aceste familii au îmbrăţişat alte culte ale Bisericii lui Cristos, în lipsa prezenţei unei Biserici Române Unite Greco-Catolice, şi nu în cele din urmă, în urma lipsei unui preot paroh.
Dar, la Praznicile Împărăteşti închinate Maicii Domnului - Naşterea Maicii Domnului ( 8 Sept) şi la Adormirea Maicii Domnului ( 15 Aug) se celebra o Sf. Liturghie, într-o Capelă a Mănăstirii Maria Radna, în ritul nostru bizantin.
Dar, după anul fatidic 1948, şi cu emiterea Decretului 358/1948 prin care era scoasă în afara legii Biserica Greco-Catolică, şi prezenţa noastră în acea Capelă, a încetat.
După Revoluţia din 1989, au existat persoane care au încercat să reactiveze acea capelă la Mănăstirea Sf. Maria din Radna, dar, acest lucru s-a concretizat abia la data de 20 Ianuarie 2007, când, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolice din Lugoj a numit ca adm.parohial de Lipova, pe Pr. Florin Petrovan, parohul Bisericii greco-catolice din Bârzava.
Dar, abia după o jumătate de an, s-a găsit un spaţiu temporar unde să se poată celebra Sf. Liturghie, şi toate celelalte Devoţiuni şi Sf. Slujbe pentru creştinii din Lipova. Ajutorul comunităţii reformate din Lipova, a fost nesperat, deoarece, ne-au permis să intrăm în Biserica lor, unde ne aflăm şi acum, în momentul de faţă.
Dar, datorită faptului că, cerinţele noastre ca şi act liturgic sunt total diferite, faţă de cele ale cultului reformat, lăsând la o parte noţiunile de Dogmă, membrii bisericii noastre, au găsit de cuviinţă începerea demersurilor în vederea construcţiei unei Biserici Greco-Catolice în Lipova.
Participarea la Sfinta Liturghie este mulţumitoare, sub aspectul numeric, însă, putem zice că mai sunt locuri libere, şi că aşteptăm cu braţele larg deshise pe oricine doreşte să ni se alăture, în slujirea lui Cristos. ( va urma).